Jakie towary wymagają transportu w chłodniach?
Zakres towarów wymagających transportowania w kontrolowanych warunkach jest niezwykle szeroki. Z tego powodu transport chłodniczy wykorzystuje kilka rodzajów pojazdów, dzięki którym możliwe jest artykułów mrożonych, wymagających chłodzenia lub ogrzewania. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, jakie towary przewozi się w jednym z dostępnych środków transportu – chłodniach. Odpowiemy również na pytanie, w jaki sposób warunki w chłodni są kontrolowane w trakcie transportu.
Jakie produkty wymagają transportu w chłodniach i dlaczego?
Do artykułów najczęściej przewożonych w chłodniach należą te artykuły spożywcze, które wymagają utrzymania stałej temperatury, najczęściej znacznie obniżonej niż na zewnątrz pojazdu, by zachować świeżość i przydatność do spożycia na dłużej. Do takich towarów zalicza się:
- towary żywnościowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
- wyroby cukiernicze,
- wyroby i półprodukty mięsne,
- ryby i owoce morza,
- warzywa i owoce,
- napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
Dodatkowo transport chłodniczy wykorzystywany jest do przewożenia substancji i sprzętów dla branży medycznej i farmaceutycznej. W kontrolowanych warunkach utrzymanych w chłodni przewozi się leki, półprodukty farmaceutyczne, narzędzia chirurgiczne, sprzęt medyczny, organy i krew.
W jaki sposób kontroluje się temperaturę wewnątrz chłodni?
Wyróżnia się kilka klas chłodni wykorzystywanych w transporcie chłodniczym, podzielonych ze względu na temperaturę, jaka można w nich ustawić. Należy do nich:
- klasa A utrzymująca około 0°C,
- klasa B utrzymująca około -10°C,
- klasa C utrzymująca około -20°C.
Pojazdy typu chłodnia najczęściej wyposażone są w specjalne systemy monitorowania i moduły kontroli temperatury. Kierowca ma stały podgląd na warunki utrzymywane w chłodni, bez wychodzenia z kabiny. Regularny odczyt temperatury może być również przekazywany za pomocą specjalnego oprogramowania na komputer znajdujący się w przedsiębiorstwie. Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań możliwe jest stałe kontrolowanie warunków, w jakich znajduje się przewożony towar i tym samym gwarancja zachowania jego świeżości podczas transportu.